mam problem ze szczeniakiem 3 mies owczarkiem niemieckim (gryzie nas,skacze z wyskoku ) to naprawde jest denerujace, sama troche go uczylam ale zdolalam tylko nauczyc go siadac o lapie ni ema co mowic bo gdy tylko wyciagam reke zaraz mnie gryzie, prosze o jakies rady dotyczace tych podstawowych komend (lapa, lezec, do budy i jak oduczyc go skakania na ludzi)wiem ze jest mlody i to pewnie jest normalne ale chyba trzeba zaczac go oduczac pewnych zachowan bo potem moze byc trudniej, zauwazylam tez ze bardzo pewnie sie wsrod nas czuje dlatego zdarza sie ze warczy i szczeka na domownikow z boku to moze wyglada smiesznie ale on rosnie i boje sie ze jesli nie oduczymy go tego potem moze byc nieciekawie moze jakas dobra ksiazka ????z gory dziekuje
Do wychowania zwierzęcia niezbędna jest cierpliwość , dojrzałość człowieka, cierpliwość i stanowczość - ale i miłość i zabawa
Tak jak z dziećmi - tylko trochę inna klasyfikacja i chierarchia
Nie ma "przepisu na wychowanie" każdy pies (jak i człowiek) jest inny.
Wysłany: Pią Cze 30, 2006 7:49 pm
PitPan
za naukę czasami warto zapłacić - proponuje zapisać się ze szczeniakiem do psiego przedszkola.
Wysłany: Czw Lip 06, 2006 8:21 pm
misiunia
Przede wszystkim trzeba być cierpliwym i robić przerwy na zabawę.
Jak uczysz pieska komendy "siad" musisz wydać komende"siad" przytrzymać mu pupe w dole poczym dać mu jakiś smakołyk.Potem znów aż się wkońcu nauczy i sam będzie siadał potem przerwa na zabawe.
Nastepnie najlepiej uczyć go "siad i zostań" ALe tego nalezy uczyć jeśli pies opanował już komende "siad" Należy kazać mu usiąść i potem powiedzieć "zostań", palcem wskazującym pokazywać i oddalać się od niego na 2 kroki. Następnie podejść pogłaskać i dać mu smakołyk,( ale nie od razu żeby pies nie skojażył Twojego przyjścia z tym że może już wstać) Potem znów to samo tyle że za każdym razem oddalać się na coraz większą odległośc, pamiętajć przez cały czas o zabawie. Nauke możesz łączyć z zabawą.Np chowając patyka za siebie wydać komende "siad" jesli pies usiądzie mozna mu zucić patyk, ale pamiętaj że komende wydajesz tylko raz. Potem z czasem możesz brać patykl za siebie kazać psu "siad i zostań" żucić patyk i puki nie powiesz Aport" pies nie może się ruszyć z miejsca. Mysle że jest to dobra zabawa zarówno dla psa jak i dla Ciebie, tylko pamiętaj że tresura trwa długo i musisz wykazać psu, dużo ale to OGROMNIE DUŻO cierpliwości i cały czas go chwalić. Nauka przychodzenia na zawołanie jest troche trudniejsza ale trzeba także uświadomić że wołącie psa aby dać mu np. smakołyk wtedy pies będzie chętniej przybiegał na zawołanie.Każdy pies uczy się w swoim tepie i nienalezy go poganiać.
Życze powodzenia:)
_________________ "Dopóki sen wieczny nie zamknie nam powiek. Będziemy przyjaciółmi.... Ty-Pies i Ja-Człowiek
Re: jak nauczyc podstawowych komend??
Wysłany: Wto Sie 15, 2006 4:18 pm
Lolciaa92
Tak... Cierpliwość to podstawa. Mój roczny pies umiał: siad, zostań, leżeć, zdechł pies, czołgaj, łapa, druga, "piątka", poproś, aport... po prostu taki piesek Jeżeli będziecie mieli pytania dotyczące poszczegulnych komend - pisać, bo teraz nie chce wszystkiego wypisywać Pozdrawiam
Wysłany: Czw Lis 15, 2007 12:05 am
zielona
Witaj, ja ostatnio zaczęłam szkolić mojego leniwego bernardyna ma 4 miesiące metodą klikerową(książkę i kliker kupiłam przez internet)i jestem w szoku,poświęcam mu 5minut dziennie i po tygodniu już słucha komendy siad i łapa,ale Cierpliwość to podstawa,zgadzam się z przedmówcami.POZDRAWIAM