Witam!
Mam ogromny problem z moim nowym chomiczkiem. Jest to chomik syryjski długowłosy. Mam go od dwóch tygodni ale w tym czasie zdążyłam się do niego bardzo mocno przywiązać. Problem polega na tym, że chomikowi wypadła część sierści na plecach i w miejscu nieowłosionym ma zmieniony, ciemniejszy niż w pozostałych częściach ciałka kolor skóry. Od kilku dni coraz rzadziej bawi się na kołowrotku- gdy go kupiłam to prawie z niego nie zchodził. Wygląda to nie za ciekawie, myśle, że to nie zwykła alergia tylko coś poważniejszego. Nigdy wcześniej nie miałam chomika i nie wiem co w takiej sytuacji mam zrobić. Gdy kupiłam chomika przez kilka dni czułam od niego nieprzyjemny zapach moczu. Pomyślałam, że może w sklepie inne chomiki z którymi był trzymany w klatce sikały na niego i pewnie tak było tylko teraz obawiam się, że mogła z tego wyniknąć jakaś choroba zagrażająca mojemu pupilowi. Czy ktoś z forumowiczów wie może co powinnam zrobić, jak pomóc chomiczkowi? Dodam, że skóra w miejscu nieowłosionym wydaje mi się, że jest twardsza i chomik drapie to miejsce. Posmarowałam go dzisiaj maścią przeciewgrzybiczną ale na palcu pozostała mi nie dość,że maść (bo chomik nie chciał się dać posmarować) to jeszcze futerko ((( Jest mi na prawde bardzo smutno, że tak się zaczęła moja przygoda z chomiczkami, bo zawsze bardzo chciałam mieć chomika a teraz mam i mi choruje:( Bardzo proszę o pomoc