Witam, mam suczkę rasy cocker spaniel angielski. Ma 1,5 roku, i nie zostawała sama. Wielokrotnie próbowałam ją zostawić samą w domu, ale strasznie piszczy, a przed wyjściem skacze na mnie, żebym wzieła ją ze sobą. To samo jest podczas kiedy idziemy do sklepu. Zostawiam ją pod sklepem, mówię zostań, i wtedy się zaczyna skakanie, byle tylko ją wziąść ze sobą. Jak wejdę do sklepu, strasznie piszczy. Mam ją od szczeniaka, i zauważyłam, że nawet jak się wyjdzie z pokoju, to idzie za mną, nawet wchodzi za mną do łazienki, a jak zamknę drzwi, to skrobie je i piszczy pod drzwiami. Pilnuje mnie można powiedzieć 24godziny na dobę. Nawet w nocy staram się po cichu wyjśc z pokoju do łazienki, bez skutecznie.... Zaraz leci za mną.... Jak mam ją nauczyć, że wchodząc do sklepu, zaraz wrócę;
Zaczac od zamykania w innym pomieszczeniu na ok.5 min.Zostawiajac ja sama,nie mozna uzalac sie,ze psina cierpi,ze pancia zaraz wroci.Trzeba raczej szorstko ja potraktowac i nie miec skrupolow.Po wypuszczeniu suni jak najbardziej okazac radosc i dac nagrodke.Stopniowo przedluzac siedzenie w samotnosci.O nastepne 5 minut.