witam, kilka dni temu na grzbiecie w pobliżu łopatek u mojego królika
pojawiła się placek gołej skóry tak na oko o 2 cm średnicy. Skóra była w
porzadku, więc pomyslałam, że to z powodu linienia. jednak dziś zauwazyłam,
że skóra w tym miejscu zaczęła się jakby łuszczyć, to wygląda jak takie
białe łuseczki , w jednym miejscu pojawiła się lekka krew. może ma ktoś jakiś pomysł? Czy mogłabym jej to czymś
posmarować? Widze, ze jej to nie swędzi ani nie boli. Czy to może być grzybica? Chyba musze sie przejść do weta...a nie chciałabym bo mała reaguje strasznie stresowo, boje sie, że kidyś mi zejdzie u weta. Wogóle nie lubi jak ktoś ją trzyma w rekach..
Są to objawy wielu chorób skóry. Rozpoznaniem przyczyn choroby jest badanie kliniczne i badania dodatkowe (pobranie naskórka do analizy). Wizyta u lekarza weterynarii jest nieunikniona. Lepiej zwalczyć chorobe w zarodku, mieć spokój i czyste sumienie niż czekać w strachu na samodzielne rozwiązenie problemu który może przybrać większych rozmiarów. Tymbardziej że pod uwagę bierzemy grzybice.
Może to być m.in. grzybica drobnozarodnikowa - choroba zakaźna, grożna dla zwierząt i człowieka. Grzyby te atakują włosy i naskórek. Choroba przenosi się za pośrednictwem włosów i zrogowaciałego naskórka, zawierających zarodniki i grzybnię - wolnych lub przyczepionych do ubrania czy przyborów pielęgnacyjnych. Objawy mogą się pojawić w ciągu 14 dni od kontaktu z materiałem zakaźnym. Nosicielami mogą być króliki, koty, psy i inne zwierzęta. Sporadyczne zmiany mogą samoistnie ustępować, chyba że dojdzie do powikłań bakteryjnych.
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 9:43 pm
PitPan
niestety żeby zdecydować o leczeniu trzeba ocenić zmiany na skórze ew.pobrać próbki do bad.lab., a co do wizyt to są niezbędne choćby dla wiosennych szczepień .
Wysłany: Pią Gru 01, 2006 3:01 am
Kamila
kup u weterynarza FUNGIDERM-zadziala na 100%( jest to spray,wystarczy spryskac sköre i po problemie)
Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 10:50 pm
Monique
Witam,
jakieś 2 tyg temu u mojego króliczka też pojawił sie placek gołej skóry. Pomyślałam, że może grzybica i smarowałam mu to Clotrimazolem czy jakoś tak i chyba pomogło bo włoski odrastają. Wczoraj byłam u weterynarza i powiedział że dobrze że mu smarowałam i że mam nadal smarować także bez paniki:) Pozdrawiam