Gabinet Weterynaryjny Gdańsk
   .: Rejestracja :.    | Strona "Weterynarz podpowiada ..." ma charakter informacyjny - NIE JEST MOŻLIWE leczenie via internet.

Zaloguj Rejestracja Szukaj

INFORMACJA

Zainteresowanych lekarzy weterynarii informujemy ,że strona (kod+baza danych)
oraz domena weterynarz-podpowiada.info jest na sprzedaż.
Kontakt PW - Umik

ZAWIESZAMY DZIAŁALNOŚĆ FORUM

Forum Strona Główna -> Króliki
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Wypadanie futerka + złuszczenie
PostWysłany: Pią Mar 03, 2006 6:51 pm Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem
Anneri
Gość

FirefoxWinXP800x600

witam, kilka dni temu na grzbiecie w pobliżu łopatek u mojego królika
pojawiła się placek gołej skóry tak na oko o 2 cm średnicy.Shocked Skóra była w
porzadku, więc pomyslałam, że to z powodu linienia. jednak dziś zauwazyłam,
że skóra w tym miejscu zaczęła się jakby łuszczyć, to wygląda jak takie
białe łuseczki , w jednym miejscu pojawiła się lekka krew. może ma ktoś jakiś pomysł? Czy mogłabym jej to czymś
posmarować? Widze, ze jej to nie swędzi ani nie boli. Czy to może być grzybica?Sad Chyba musze sie przejść do weta...a nie chciałabym bo mała reaguje strasznie stresowo, boje sie, że kidyś mi zejdzie u weta. Wogóle nie lubi jak ktoś ją trzyma w rekach..
Confused

Katalog Stron - Zwierzęta Domowe

PostWysłany: Sob Mar 04, 2006 1:12 am Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem
Wilczek
moderator

MSIEWinXP1024x768

Są to objawy wielu chorób skóry. Rozpoznaniem przyczyn choroby jest badanie kliniczne i badania dodatkowe (pobranie naskórka do analizy). Wizyta u lekarza weterynarii jest nieunikniona. Lepiej zwalczyć chorobe w zarodku, mieć spokój i czyste sumienie niż czekać w strachu na samodzielne rozwiązenie problemu który może przybrać większych rozmiarów. Tymbardziej że pod uwagę bierzemy grzybice.

Może to być m.in. grzybica drobnozarodnikowa - choroba zakaźna, grożna dla zwierząt i człowieka. Grzyby te atakują włosy i naskórek. Choroba przenosi się za pośrednictwem włosów i zrogowaciałego naskórka, zawierających zarodniki i grzybnię - wolnych lub przyczepionych do ubrania czy przyborów pielęgnacyjnych. Objawy mogą się pojawić w ciągu 14 dni od kontaktu z materiałem zakaźnym. Nosicielami mogą być króliki, koty, psy i inne zwierzęta. Sporadyczne zmiany mogą samoistnie ustępować, chyba że dojdzie do powikłań bakteryjnych.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

PostWysłany: Sob Mar 04, 2006 9:43 pm Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem
PitPan
lek.weterynarii

MSIEWinXP

niestety żeby zdecydować o leczeniu trzeba ocenić zmiany na skórze ew.pobrać próbki do bad.lab., a co do wizyt to są niezbędne choćby dla wiosennych szczepień .
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

PostWysłany: Pią Gru 01, 2006 3:01 am Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem
Kamila
users

MSIEWinXP

kup u weterynarza FUNGIDERM-zadziala na 100%( jest to spray,wystarczy spryskac sköre i po problemie)
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość

PostWysłany: Nie Kwi 06, 2008 10:50 pm Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem
Monique
users

FirefoxWinXP1280x800

Witam,
jakieś 2 tyg temu u mojego króliczka też pojawił sie placek gołej skóry. Pomyślałam, że może grzybica i smarowałam mu to Clotrimazolem czy jakoś tak i chyba pomogło bo włoski odrastają. Wczoraj byłam u weterynarza i powiedział że dobrze że mu smarowałam i że mam nadal smarować Smile także bez paniki:) Pozdrawiam
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość

Wypadanie futerka + złuszczenie
  Forum Strona Główna -> Króliki