Jak w innym temacie wspomniałem mam 6 tygodniowe szczenie. Jest to pies bardzo mądry i pojętny. Po wykonaniu testu Campbella - Fishera okazało się że szczenie ma charakter "bardzo dominujący".
Prosił bym o porady jak wychowywać takiego szczeniaka, nie chciałbym popełnić żadnych błędów(nie używam metody karcenia).
Poczytałem to forum i widzę że polecacie książkę Pana Fishera "Okiem Psa". Czy w tej książce znajdę odpowiedź na moje pytanie czy też mam szukać innej.
Warto byloby poisc (po szczepieniu)z maluszkiem do Psiego przedszkola.Takie szczenie uczy sie ,a my mamy nad nim pelna kontrole.Wtedy latwiej bedzie go sobie podporzadkowac,rowniez w pozniejszym czasie takiego pieska latwiej szkoli sie z zakresu posluszenstwa.W Gdansku tego typu przedszkole jest w "Hauwardzie".Mozna znalezc strone internetowa i skorzystac.Zycze powodzenia.
Wysłany: Nie Lip 06, 2008 10:00 pm
Hellander
No właśnie w tym problem że nie stać mnie na takie rzeczy i będę musiał z psinką sam sobie poradzić
Wysłany: Pon Lip 07, 2008 7:32 am
kinka
Rozumie,ale przedszkole nie jest drogie.Jedna lekcja w granicach 10zl.Nie jest to kurs zobowiazujacy,chodzimy na lekcje,kiedy chcemy.Testy nie zawsze sa wiarygodne,gdyz czesto wyniki oceniamy,jak to sami widzimy.Warto spotykac sie z innymi szczeniaczkami i wtedy widac,czy nasz piesiu jest rzeczywiscie dominantem-czy atakuje w zabawie,czywskakuje na inne pieski i przyciska je do ziemi itp.Ja mam rottweilerke i dogo canario.Ta druga,pomimo,ze jest psem bojowym,to nie ma sklonnosci do dominacji czlowieka i to typowy dla tej rasy charakter.Wiec warto chociaz poszukac innych szczeniaczkow,zeby zobaczyc jaki charakter naprawde ma nasz pupil.Ja mieszkam na Stogach i mam akurat 9 tygodniowe maluszki,wiec w razie problemu moge pomoc.Pozdrawiam.
Wysłany: Pon Lip 07, 2008 10:56 pm
Hellander
Huh, mieszkasz nieco daleko, jakieś 250km a szkoda bo chętnie bym zobaczył jak moja mała zareagowała by na taka sworke
Orientowałem się i niestety w mojej okolicy brak Psich Przedszkoli, myślę że jednak skończy się na wychowywaniu szczeniaczka przy "pomocy książek"
Muszę znaleźć jakiegoś innego szczeniaczka i poobserwować ich w czasie zabawy.
Jeśli zna ktoś jeszcze inne warte polecenia tytuły oprócz tych pana Fischera to prosił bym o podanie.