Gdy zbliża się rozwiązanie, suka często odczuwa niepokój. Trzeba przygotować kojec wymoszczony starą, ale czystą bielizną. Jeśli suka woli dno szafy ścienej, trzeba wyłożyć je czystym płótnym. Z nadejćciem skórczów suka ma szybszy oddech i dyszy.
Wypływ przezroczystego płyne jest wskazówką do pojawienia się pierwszego szczenięcia. Każde przychodzi na świat otoczone błoną owodniową.. Matka przegryza sznur pępkowy i zaczyna wylizywać malca, pobudzając wten sposób jego oddychanie. Potem zjada łożysko zawierające hormon wspomagający wydzielanie mleka.
Szczenięta rodzą się w różnych odstępach czasu- od kilku minut do godziny i więcej. Podczas dalszych szczeniąt przebiega łatwiej niż pierwszego. Po zakończeniu porodu matka odpoczywa z ulgą, trzeba zostawić ją w spokoju, ale dać jej pić. Jeśli dotychczas zachowyała się normalnie o nic się bójmy, zdajmy się na instykt macierzynski. U większości samic macica oczyszcza się od 24 godzin do tygodnia, trzeba wówczas często zmieniac "pościel" w kojcu.
Musisz pamiętać jednak, że to wszystko nie jest takie proste. Tuż po porodzie, suka może nie wykazywać zainteresowania do któregoś z psiaków i Ty będziesz musiała zerwać palcami błonę i masować aby pobudzić oddech. Zdaża się też że matce nie uda się się samodzielnie urodzić szczenięcia, trzeba jej wtedy pomóc, zlapac czystą szmaką i ciągnąć zdecydowanie, ale ostrożnie. Jeśli utwi, nie ciagnąć lecz szybko wezwać weta.
Suka wydaje na swiat od 5 do 10 młodych
Strałam się to skrócić jak sie tylko dało i życze powodzenia
Wysłany: Sob Lut 10, 2007 2:29 pm
Amanda
Witam .Jestem tu pierwszy raz ale jak przeczytałam tego posta o porodzie to postanowiłam napisac.
misiunia ma racje z tym ze sunia przed porodem robi sie niespokojna i szuka sobie miejsca,nie kazda suczka wybiera miejsce dla niej przeznaczone czasem woli wybrac sobie sama zdaza sie równiez tak ze sie zmusza sie suczke do miejsca w którym nie chce to moze nawet wstrzymac na jakis czas poród.Pozwólmy jej urodzic choć jednego szczeniaczka tam gdzie chce,zabezpieczajac to miejsce przed pobrudzeniem to moze byc np.łózko Pani.
misiunia opisała najprostrzy i bezproblemowy poród chociaz kiedy szczenie sie rodzi to suka owszem odgryza pempowine ale kiedy łozysko nie wyjdzie razem ze szczeniaczkiem wtedy owe łozysko powraca do wnetrza macicy zeby tak sie nie stalo po wyjsciu maluszka trzeba uchwycic pempowine i delikatnie ciągnac tak zeby sie nie urwała i w ten sposób wyjac łozysko,wtedy suczka je zjada potem zajmuje sie dzieciaczkiem.(trzeba pamietac zeby sunia nie odgryzła pempowiny za blisko brzuszka malca!!! min.2 cm od brzuszka)maxymalny odstep miedzy jadnym malcem o drugim to 3 godz.
Jezeli wiemy ze szczeniaczek juz jest blisko wyjscia a matka nie moze sobie poradzic z jego urodzeniem to mozna złapac maluszka ale NIE WOLNO ciągnąc !!! mozna w ten sposób uszkodzic kregosłup malucha mozna delikatnie podciagnac wtedy gdy suka ma parcie nigdy bez.
Życze powodzenia przy porodzie i gromaki ślicznych szczeniaczków.
Wysłany: Sob Lut 10, 2007 6:05 pm
e-wet
Witam, jeśli podczas porodu wzbudzi coś Twoją zaskoczenie lub niepokuj, lepiej zadzwoń do swojego lekarza weterynarii. Wielokrotnie jedziemy do porodu trwającego kilka godzin, a właściciele czekali i czekali, aż okazuje się że szczeniak utkną w drogach rodnych i się udusił! Nie czekaj dzwoń. Odstępy miedzy szczeniakami należy liczyć, ale z ta pomoco to ostrożnie. Powodzenia
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 10:08 am
lisek
Ja tylko wtrącę się co do ilości szczeniąt, na przykładzie mojego owczarka powiem, że 12 maluchów też może być ( tak było w naszym przypadku przez kilka lat ) ale to chyba nie zdarza się często, więc bez obaw
Życzę wam obu powodzenia
Wysłany: Sro Lut 14, 2007 7:05 pm
mysia
A co ja mam zrobić jak suka urodzi tam gdzie nie powinna?? nie urodzi w kojcu tylko gdzieś indziej???
Wysłany: Nie Lut 18, 2007 11:17 am
nati
jeżeli suczka da Ci do siebie podejść i Ci ufa, spokojnie możesz przenieść szczeniaki. Ale jeśli to nie jest uciążliwe dla Ciebie miejsce, ani niebezpieczne dla psiaków, przynieś jej tam miskę z wodą, jedzenia, kojec, itp. w tamto miejsce. trzymam kciuki:)
[ Dodano: Dzisiaj ]
a propos szczeniaczków, moja sunia owczarka niemieckiego przy jej pierwszej ciąży miałą tylko trzy czeniaczki, ale wszystko zalezy od genów sunia jak i ojca, etc etc;) jeżeli obawiasz się, że sunia bedzie miała bardzo duzo szczeniaków, można zrobić prześwietlenie i sprawdzić, wzmocnić ją kroplówkami i dodatkową porcją witamin:)
raz jeszcze powodzenia;) daj znać jak po porodzie:)
_________________ "Dobry trener słyszy, gdy koń do niego mówi, wielki trener słyszy nawet jego szept" M.Roberts.
Dziękuje wam za wszystkie rady... Sunia dziś urodziła 6ślicznych szczeniaczków.
[ Dodano: Dzisiaj o godz. 1:52 pm ]
Po jakim czasie można stwierdzić jaka to rasa? Po ilu miesiącach można oddać psy?
Wysłany: Nie Lut 25, 2007 9:22 pm
lisek
Po około dwóch miesiącach, jak będą odstawione od matki i zaczną samodzielnie jeść.
Co do rasy to jeśli ojciec jest nieznany, to może tak naprawdę wyjść na jaw jak szczenięta będą dorastać, jako szczenie może wyglądać jak osobnik danej rasy po czym przy dorastaniu okazuje się , że jest troche inaczej
Gratuluję i życzę powodzenia
Wysłany: Nie Lut 25, 2007 9:56 pm
mysia
Ojciec mi się wydaje, że jest to husky, ale suka to owczarek niemiecki i nie wiem jakie będą czy owczarki niemieckie czy huskie.
[ Dodano: Dzisiaj o godz. 9:58 pm ]
Ale nie pokoji mnie jedno szczenię, ponieważ ciągle piszczy i nic jej nie pasuje. Czy to możliwe, że jest na coś chora??